The Three Lions

The Three Lions

Problémáim Capelloval - avagy hogy NEM nyerünk EB-t

2011. október 11. - mgyuri

Jelen pillanatban Anglia EB-győzelme útjában a következő, igen nagy problémák állnak, nehézségi sorrendben:
a) Spanyolország
b) Hollandia
c) Fabio Capello

Kétlem, hogy sokatok hördült fel ezt olvasván, mert nem sokan olvassák a blogot hiszen az olasz gyakorlatilag kinevezése óta kapja a kritikákat nézőktől, edző kollégáktól, és legfőképp a baráti, cseppet sem kritikus, hisztire egyáltalán nem hajlamos angol sportsajtótól. Kevés dolog okoz ugyan nagyobb fájdalmat az egyszerű magyar szurkolónak, mint pudingfejű angol szakírókkal egyetérteni, ám kivételesen igazat kell adnom nekik: Capello néha úgy csinál, mintha nem a világ egyik legtapasztaltabb, elit edzője lenne, hanem egy olasz másodosztályú csapat trénere, akinek a FIFA-játékok értékei alapján kellene csapatot összeállítania. Hogy mik a konkrét gondok az olasszal, mik azok az igazán lényeges problémák, amik miatt a csapat nem működik úgy, ahogy kellene?

 

Jelen pillanatban Anglia EB-győzelme útjában a következő, igen nagy problémák állnak, nehézségi sorrendben:
a) Spanyolország
b) Hollandia
c) Fabio Capello

Kétlem, hogy sokatok hördült fel ezt olvasván, mert nem sokan olvassák a blogot hiszen az olasz gyakorlatilag kinevezése óta kapja a kritikákat nézőktől, edző kollégáktól, és legfőképp a baráti, cseppet sem kritikus, hisztire egyáltalán nem hajlamos angol sportsajtótól. Kevés dolog okoz ugyan nagyobb fájdalmat az egyszerű magyar szurkolónak, mint pudingfejű angol szakírókkal egyetérteni, ám kivételesen igazat kell adnom nekik: Capello néha úgy csinál, mintha nem a világ egyik legtapasztaltabb, elit edzője lenne, hanem egy olasz másodosztályú csapat trénere, akinek a FIFA-játékok értékei alapján kellene csapatot összeállítania. Hogy mik a konkrét gondok az olasszal, mik azok az igazán lényeges problémák, amik miatt a csapat nem működik úgy, ahogy kellene?

 

 

Ugyanolyan típusú játékosok szerepeltetése

Ez már korábban is elég nagy gond volt, a VB előtt Lampard és Gerrard, a két irányító típus volt képtelen megfelelően együttműködni, teljesen elnyomták egymást, egyikük sem érvényesülhetett; most hasonló probléma lépett fel két, valamivel szerényebb képességű focista esetén: Barry és Parker minden bizonnyal remekek az ellenfelek támadásainak megakasztásában, és diplomát kaphatnának „biztonságos hátrapassz a védőknek”-tanból, de támadásépítéshez ez egy cseppet kevés. Magyarán: amit ők ketten bemutatnak, az lófasz. Eleve: minek egy elvileg bajnokaspiráns csapatnak két védekező középpályás a csapat tengelyébe? Ez nem Görögország. Kiöl minden kreativitást a csapatból, a gyors támadásépítés szinte garantáltan leáll, és – amint azt láttuk a bolgárok és a montenegróiak ellen – így is átmennek a csapaton (bár a legutóbbi meccsen inkább a szélen próbálkozott az amúgy zseniális Vucinic és Jovetic).

Lehetséges megoldás(ok): némileg hazabeszélve, ha Cleverley tartani tudja azt a formát, amit az év első pár meccsén mutatott, reménysugár lehet. Még jobbat nyújthat az Arsenal tehetsége, Wilshere, ha épp nem rúgják le. Megoldást lehet még Rooney kvázi visszavont csatárként (lásd még: tavalyi szezon vége)

A bizonytalan védősor

Talán Joey Hart végre bebizonyítja:
nem kötelező egy angol kapusnak minden világeseményen (legalább) egy potyát benyelni, de egy jó kapus nem minden. A védősor nagy része ugyanis vagy túl van már pályafutása zenitjén és lassul-bizonytalankodik-fárad-könnyebben sérül (Ferdinand, Cole, King), vagy nagyon fiatal és nincs elég tapasztalata (Jones, Smalling, Richards – mindannyian remekek, de a hideg futkározik a hátamon, amint elképzelem, hogy Robben robog feléjük az EB-elődöntőben). Ideális korban van például Gary Cahill, vagy Leighton Baines ők viszont a Villa – Bolton – Wigan – Everton szintű csapatokban nem szedethettek össze túl nagy nemzetközi tapasztalatot. Ezek a körülmények nem Capello hibái per sé, de megoldást neki kell találnia.

Lehetséges megoldás(ok): Reménykedünk. Reménykedünk, hogy JT és Rio tanár úr nem sérülnek meg, hogy Jones átszokik Blackburnból Manchesterbe és nem követ el meccsenként 4-5 óriási helyezkedési hibát, és hogy Ashley Cole-t nem nyüstölik szét annyira a szezon során, hogy Lengyelországban és Ukrajnában már ne legyen hajlandó futni (ld még: VB).

A szélsők

Persze, persze, sokat fejlődött az angol foci, a Premier League különösen, de azértezekbe a játékosokba gyerekkoruk óta nevelik bele, hogy „na fiam, basszá’ bele a labdába, fuss utána, aztán add be, bent meg valaki csak befejeli”. Ez ideiális akkor, ha mindkét szélen Gareth Bale rohangál, (aki nyilván egy elfutásokra beprogramozott taiwani robot), ám mivel UK National Football Team (még?) nincs, ezért kénytelenek vagyunk más játékosok után nézni, és itt hoznám fel Capello érthetetlen mániáját, Theo Walcottot (fontolgattam, hogy ennek a résznek a címe egyszerűen „Walcott „ legyen). Komolyan, az Arsenal játékosa milyen kompromittáló fotók birtokában van, amik a jó öreg Fabiot ábrázolják?  Nem tudok más megoldást találni, hogy ezt az agynélküli rövidtávfutót ilyen rendszerességgel szerepeltesse a válogatott egyik kulcspozíciójában. Lőni nem tud, beadni nem tud, passzolni nem tud. Ezekben még SWP is jobb nála.

Lehetséges meoldás(ok): Young ki a jobbszélre, Downing pedig balra, legfeljebb Ashley majd héttel kevesebbszer csinálja meg kedvenc megmozdulását, a „jobbal befelé húzom, tolok egyet, és belerúgom a védőbe” című manővert. Ha Young marad balra, akkor viszont elő Adam Johnsont! Védekezésben (ő sem) fog sokat hozzátenni a csapat játékához, de támadásban remek, amire mi sem jobb bizonyíték, hogy a teljesen fogalmatlan Mancini folyamatosan hanyagolja szerepeltetését.

(Gyors bemutatkozás: üdv mindenki, DrRudeboy vagyok, megrögzött ManU és angol szurkoló, törzskommentelő a Stretford Enden… kb ennyi a lényeg. üdv mindenki.)

A bejegyzés trackback címe:

https://thethreelions.blog.hu/api/trackback/id/tr308343976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

329400 2011.10.11. 15:21:44

Üdv kolléga, és jó munkát!:)

csevap 2011.10.11. 15:31:51

Szerintem az általad jól összeszedett problémák mellett a legnagyobb, hogy nincs 2 (3-4) európai szinten is folyamatosan jól teljesíteni tudó csatár. Rooney még OK, (sőt), de mellette (előtte?) Caroll, Bent, Welbeck (Owen, Crouch,de ennyi erővel Sheringham is jó lehet) mind max 1-1 meccses emberek és közülük csak Welbeck-ben érzem a szükséges szintre való fejlődés lehetőségét 1 év alatt. Persze ez megint nem Capello hibája, csak neki kell megoldani...Akkor ez már 2 (3) csapatrész a 4-ből, hát ebből nem egyszerű...

337003 2011.10.11. 15:40:08

[csevap](#557064): Welbecknek még itt egy egész szezon, hogy felnőjön a feladathoz, de pl Bent fő teljesítménye Montenegró ellen annyiból állt, hogy jól hasonlított egy amerikai akciófilm szereplőjére. Amúgy ja mondjuk Welbeck egyedüli "csatár" a szó klasszikus értelémben(és nem sérül meg), de mögötte van egy young-rooney-johnson sor, akkor azért attól nem félek, hogy nem lövünk majd elég gólt

334237 2011.10.11. 16:03:06

Sturridge van akkora tehetség mint Welbeck, ez MU-fanként mondom.

337003 2011.10.11. 16:36:11

[Beyonder](#557110): jogos, nem tudom, hogy esett ki a fejemből.

287507 2011.10.11. 17:38:05

Kell még némi Murcy stílus. És igen gyakori kommentelő leszek itt. Nem soká' elkezdem linkelni a 2010-es VB-t követően, hogy 2014-re milyen embereket szeretnének az angolok a válogatottban látni. Az angolokról van mit beszélni. S bármennyire gyérek is, mi mindig nekik szurkolunk!

337003 2011.10.11. 17:46:57

[stanleykubrick](#557251): na majd szállítom.

337003 2011.10.11. 20:21:50

*facepalm* http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/15233370.stm

336847 2011.10.12. 17:42:47

Az elozo cikkhez hozzaszolo robbiemarkoval ertek egyet: az angol valogatott Capelloval soha a budos eletbe' nem fog nyerni semmit, mert minden meccsen latszik a jatekosok tanacstalansaga, nics stilus, nincs koncepcio, nincs elkepzeles, nincs lelkesedes, gorcsos akaras van helyette (nehanyan legalabbis probalkoznak), frusztraltsag, kinlodas. Az utolso jo meccs amit lattam a nemetek elleni szopas a VB-n, mert ott legalabb a nemetek jol jatszottak. Elo lehet venni Barry-t, mert tenyleg semmirekello, vagy lehet sakkozni, hogy Walcott vagy Lennon vagy Johnson kezdjen-e jobbszelen, vagy hogy miert jobb Walker mint Jones. De szerintem tokmindegy, mert ez a valogatott NEM egy CSAPAT. Jo jatekosok, akikbol jo csapatot csinalni valaki mas kell. Capello megbukott, regesreg. Elvesztegetett evek ezek, amit nehany kituno jatekos miatt(akik egyebkent csucson vannak/voltak) tenyleg van miert sajnalni.

339351 2011.10.12. 19:05:16

jó hogy van végre blog a válogatottnak. a leírtakkal többé-kevésbé egyetértek. c'mon England

RafaRoo 2011.10.12. 19:35:54

Egy kezdő ami szerintem esetleg jó lenne.. Véleményeteket hallgatom: Hart-Johnson,Ferdinand,Terry,Cole-LENNON,Cleverly/Lampard,Gerrard,Young-Rooney-Bent Ja és a legfontosabb: Szövetségi kapitány: Redknapp (vagy bárki más csak ne Capello)

337003 2011.10.12. 22:37:00

[RafaRoo](#558201): igen, glen johnsont én is favorizálom. a jobb szélre lehet akár lennon is, de inkább adam johnson, sokoldalúbb, komplettebb, már most.

337003 2011.10.12. 22:37:18

rooneynak 3 meccs eltiltás az EBn. fml.

336847 2011.10.12. 23:38:36

[RafaRoo](#558201): Hart - Walker/Jones, Ferdinand, Terry, A.Cole - A.Johnson/Lennon - Parker, Cleverley/Gerrard, Young - Rooney, Bent. Glen Johnson ritkan jo, kiszamithatatlan, amugy ha nem megy neki akkor borzaszto hibakat vet, nem kepes egy kozepszar szintet sem hozni, szvsz. Barry egy vicc. Bocs sracok, tenyleg nem azert mert City player, de olyan mint egy lassitott felvetel visszafele jatszva. Cserebe Adam Johnsont nagyon is erdemes lenne jatszatni. Parker nagy format fut, mellette Wilshere kezdene nalam (ha nem lenne serult).Lampard a formaja alapjan a padra sem ferne, de Fat Franket leirni hiba lenne. Bent szerintem jo, sot talan Defoe is magara talal. 'Arry-rol nem gondolom, hogy kulonosebben jo edzo lenne, de legalabb ekes angolsaggal tudja lebaszni a jatekosait, nem csak ugy tudja kifejezni elegedetlenseget, hogy egyfolytaban olyan fejet vag, mint egy teli almabol felvert sundiszno (Capello). Az angol sajto a zsebeben van, es nem mellesleg mindenkit ismer a szakmaban, playereket, managereket, tudja kivel hogyan kell beszelni. Szerintem ennyi eleg. Ja, es nem cserelne be Heskeyt a VB-n 4-1es szopasnal, muhaha.

RafaRoo 2011.10.13. 19:46:14

[Dr Rudeboy](#558481): Tény, de Lennon gyorsabb :) BTW: Kezd rohadtul elegem lenni az UEFÁBÓL

335004 2011.10.13. 21:47:00

Liverpool-szurkerként az első pár bejegyzésből leesett, hogy MU-s íróval van dolgom, aztán a végén még be is bizonyosodott. A poszt magában jó (bár egyszer még át kéne olvasni a betűzés miatt), csak kicsit perifériára rakja (szerintem) a nem united-játékosokat. Amúgy egyetértek reelbabával, Capelloval nincs tovább előre, régesrég ki kellett volna rúgni. Szerintem Capelloval nem reális, hogy az elődöntőig eljutna Anglia. A spanyol-holland-német trió melletti egy kiadó helyre nem hinném, hogy ők lennének az esélyesek. Ráadásul 2. kalapba is épp, hogy beférnek (a lengyelek és az ukránok ugyebár az elsőben vannak), így 50-50, hogy a holland-spanyol duóból valakit megkapnak már a csoportban. Úgy meg a negyeddöntő elég húzós lesz.

337003 2011.10.14. 10:02:48

[szederbokor](#560105): próbáltam leszorítani, de sajnos nem sikerült túlzottan ezek szerint, majd legközelebb jobban odafigyelek. kit raknál be mondjuk a poolból?

336847 2011.10.14. 13:09:54

[Dr Rudeboy](#560878): Gerrard, Downing es Carroll johet szoba, akik kozul en Gerrardot es Carrollt mindenkeppen vinnem.

337003 2011.10.14. 13:18:38

[reelbeba](#561137): én downingot rakta kezdőbe, de persze, gerrardnak is helye van. carroll előtt nekem ott van welbeck, defoe, és sturridge is, bár ha erőltetjük az egy csatárt, akkor hasznos carrol mert szép nagy, és jobb mint pálcika crouch

336847 2011.10.14. 13:39:36

Nem vedenem Rooneyt, mert ostoba bunko modjara viselkedett amikor hatulrol jokorat rugott abba a vitezbe (ilyen gyerek ez: egyszeru mint a faek es borzaszto indulatos, de hat nem is az eszeert meg a mindig kifogastalan uriembersegeert szeretjuk), de. Se alattomos, se veszelyes nem volt a mutatvany, nyilvan piroslapot erdemelt, es igy egy meccses eltiltast. Kapott meg egy meccset, mert "nagypofaju, gogos" angol, es meg egyet mert o Wayne Rooney. Bravo, UEFA. Most akkor az a kerdes, hogy utazzon-e egyaltalan Lengyelorszagba? Minek, PSezni a hotelszobaban?

336847 2011.10.14. 13:58:06

[Dr Rudeboy](#561154): Egyeduli csatarkent nem, de egy furge es osszjatekban is jo csatar mellett (Sturridge, Welbeck) nagyon hasznos tud lenni Carroll: ket vedot folyamatosan foglalkoztat, "helyet csinal", azonkivul kurva nagyot lo, es hat fejelni is tud ugyebar. Downing nalam Young csereje lenne a bal oldalon. Azert Crouchy szopatta a United vedoket rendesen legutobb ;)

335004 2011.10.15. 22:59:10

[Dr Rudeboy](#560878): reelbaba lelőtte a poént. Gerrard, Downing, és Carrollt a taktika szélesítésére.
süti beállítások módosítása